Call Us Anytime [at]

+3810637738316

Vrste kamena i njihova primena - PRIRODNI KAMEN BEOGRAD - SRBIJA Najpovoljnije cene kamena za zid

Kamen je jedan od prirodnih materijala koji ima jednu od naj[irih primena u gra]evinarstvu. Postoje različite vrste kamena koji zbog svojih karakteristika imaju i različitu primenu u građevinarstvu. Po sastavu i strukturi kamen se odlikuje izrazitom čvrstoćom i otpornosti na habanje i sve vremenske uslove. Prirodni kamen se može koristiti u različite svrhe,  može biti lomljeni pločasti kamen koji se može koristiti za oblaganje dvorišnih staza, ivičnjaka, trotoara, bašte ograde zidove i mnoge druge ili može biti rezani – sečeni kamen pravilnih oblika kojim se takođe mogu oblagati sve betonske i druge površine.

            Kamen za dvorište i staze

Prirodni kamen koji se koristi za dvorište i staze uslovljava da izbor kamena mora biti jak i otporan na sve fizičke i vremenske uticaje habanje. Za spoljašnju upotrebu kamena za dvorište jako je važan odabir kvalitetnog materijala. Pretežno se za izradu staze od kamena izrađuju od lomljenog kamena nepravilnog oblika prvenstveno zbog povoljne cene a podjednako dobrog kvaliteta. Lomljeni kamen predstavlja nepravilne oblike ravnih i neravnih površina koje seodlikuju trajnošću čvrstinu i jedinstven i autentičan oblik. Zbog savršenog odnosa cene i kvaliteta našao je veoma prostranu i praktičnu primenu u samom okruženju. Lomljenim kamenom se oblažu staze i dvorišta pešačke i kolska staza ivičnjaka, trotoara baštenskih i vrtnih staza, trgova, stepenica, ograda. Za oblaganje staza prirodnim kamenom neophodno je dobro i kvalitetno pripremiti podlogu. Lomljeni kamen se polaže na pod utapanjem u cementnu košuljicu i obavezno kada je postavljanje kamena na pod u pitanju raditi na materijal (cement i pesak). Ukoliko se radi o postavljanju kamena na zid onda se može lepiti lepkom za keramiku i kamen. Preporuka debljine kamena za staze je od 3-5 cm a ako je podloga betonska i ukoliko je staza pešačka mogu se postaviti i tanje varijante kamena. Nakon postavljanja kamena koristite razna sredstva za inpregnaciju i zaštitu kamena. Jako je važno sprečiti taloženje vode od kiše i snega na površini staza. Izbor kamena ali i izbor majstora prilikom postavljanja je jako važan segment kako bi postupak ugradnje prirodnog kamena bio večan kvalitetan i na obostrano zadovoljstvo.   

            Sečeni kamen

Uređenje enterijer i eksterijera i prostornog dizajna sve se više kreira upotrebom sečenog dekorativnog kamena – štanglica. Mašinski oblikovan prirodni kamen dobija se cepanjem ili sečenjem kamenih blokova i stena i tako pravilno sečen na određene širine različitih dužina kako bi se dobio prirodan rustični izgled. Obrada kamena može biti različita polutesan kamen je jednostavnijih oblika preporučen za velika opterćenja, tesani za popločavanje spoljašnjih površina popločavanja trotoara staza i dvorišta ili ukrasni kamen koji se koristi za oblaganje zidova fasada unutrašnjih dekorativnih zidova, ograda, svodova, parapeta kuhinja i drugih. Sečeni kamen može biti i potpuno ili delimično obrađen. To su bunjasti i krajcovani oblici kamena za dvorište i može biti različitih dimenzija u vidu sečenih i obrađenih ploča za oblaganje i ugrađuju na pažljivo pripremljenu podlogu. Seku se po širini od 3-10 cm širine različitih dužina debljine 1-2cm. Rezane štanglice od 3 i 5 cm najčešće se postavljaju na unutrašnje i spošljašnje zidova širi oblici kamena idu na zidove ograda i sokle a za stepenice i staze 20cm i šire.

Kamen za fontane

Jedan od najinteresantnijih proizvoda i radova od prirodnog kamena jesu svakako fontane. Fontane predstavljaju prelepi autentični dekorativni primerak u svojoj bašti. Nijedna fontana na svetu nije ista svaka je za sebe i svaka ambijentu i prostoru u kome se nalazi odiše jednu savršenu notu mira, jedinstvenog i autentičnog izgleda bašte i ekstravagancije koji kamen nosi u sebi. Fontanski kamen zapravo predstavlja nepravilne oblike sedimentnih stena. Postoji više vrsta kamena za fontane od krečnjačkih do siga kamena preko grumena peščara, a za efekat slapova i vodotoka možemo koristiti razne komade kako kamena za mlevenje tako i lomljenih ploča nepravilnog oblika. Iako su fontane simbol dvorišnog uređenja fontane se mogu savršeno uklapati u enterijeru obično u predvorjima nekih javnih objekata koji tom objektu odaju moć i glamur.  Kada se radi o izradi fontana prirodnim kamenom jako je važan i odgovarajući postupak rada i dobra priprema podloge i terena. Postupak pripreme podloge na koju se postavlja prirodni kamen je jako važan deo jer zbog čestog dodira i uticaja vode neophodno je uraditi pripremu hidroizolacije kako bi se pravilno usmerio protok vode.

POZOVITE NAS ODMAH